Resepi 1:Peria masak lemak udang
Sumber google
Bahan-bahannya:
5 biji peria katak ~
belah 2 , buang bijinya dan hiris 1/2 inc, gaul garam ketepikan
8 ekor udang ~ buang kepala kalau nak bunag kulit pun boleh
1 batang serai ~ di titik
1 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
5 biji cili padi merah ~ untuk hiasan
8 ekor udang ~ buang kepala kalau nak bunag kulit pun boleh
1 batang serai ~ di titik
1 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
5 biji cili padi merah ~ untuk hiasan
Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
1 inc kunyit hidup
Cara memasak:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
Masukkan udang dan masak, jika kering tambah sedikit air
masukkan santan dan perasakan dengan garam
Akhir sekali peria yang kita dan gaul garam di cuci dengan air dan bilas bersih, toskan
Masukkan peria yang dah di cuci bersih
Masukkan juga cili padi untuk hiasan
Biar merenih sekejap tutup api dan hidangkan
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
Masukkan udang dan masak, jika kering tambah sedikit air
masukkan santan dan perasakan dengan garam
Akhir sekali peria yang kita dan gaul garam di cuci dengan air dan bilas bersih, toskan
Masukkan peria yang dah di cuci bersih
Masukkan juga cili padi untuk hiasan
Biar merenih sekejap tutup api dan hidangkan
Resepi 2:Peria goreng
telur
Sumber google
Bahan-Bahan:
·
1 biji peria saiz
besar, buang biji dan hiris nipis
·
1 sudu besar cili
kisar
·
1 biji telur
·
1/2 sudu kecil
serbuk kunyit
·
sedikit garam dan
gula utk menambah rasa
·
3 sudu besar minyak
masak
Bahan-bahan
tumbuk kasar:
·
3 ulas bawang merah
·
2 ulas bawang putih
·
2-3 sudu besar ikan
bilis
Cara
Penyediaan:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk kasar sehingga kekuningan
dan naik bau.
2. Pecahkan telur dan biarkan beberapa saat, kemudian kacau sehingga
hancur.
3. Masukkan peria dan kacau sehingga masak sempurna. Tambahkan sedikit air
untuk kuah (jika suka).
4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa. Angkat dan
hidangkan.
Resepi 3:Peria Katak
Goreng Rangup
Sumber google
Bahan-Bahan:
3-4 biji peria katak
1 cawan tepung goreng serbaguna (saya guna tepung cap tangan)
2 sudu serbuk kari
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Peria katak dihiris nipis dan dibuang bijinya. Rendam sekejap dalam air garam kemudian toskan.
2. Dalam mangkuk, campurkan tepung serbaguna, sedikit garam dan juga serbuk kari. Gaul rata.
3. Selepas itu, ambil peria katak yang ditoskan tadi dan golek-golek atau lumurkan (istilah apa yang sesuai ya? Saya tak jumpa perkataan yang sesuai) di peria tersebut sehingga semuanya bersalut tepung.
4. Selepas itu bolehlah digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing/kekuningan.
3-4 biji peria katak
1 cawan tepung goreng serbaguna (saya guna tepung cap tangan)
2 sudu serbuk kari
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Peria katak dihiris nipis dan dibuang bijinya. Rendam sekejap dalam air garam kemudian toskan.
2. Dalam mangkuk, campurkan tepung serbaguna, sedikit garam dan juga serbuk kari. Gaul rata.
3. Selepas itu, ambil peria katak yang ditoskan tadi dan golek-golek atau lumurkan (istilah apa yang sesuai ya? Saya tak jumpa perkataan yang sesuai) di peria tersebut sehingga semuanya bersalut tepung.
4. Selepas itu bolehlah digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing/kekuningan.
Resepi 4:Sambal udang dan peria
Sumber google
Bahan-bahan :
10 ekor udang sederhana besar - ni saya beli dari pakcik van, 10 ekor = RM3
1 biji peria katak
1 biji buah tomato - saya memang pemakan buah tomato yg TEGAR
2-3 sudu makan cili giling
2-3 ulas bawang kecil/merah - ditumbuk
sedikit halia - juga ditumbuk
1 labu bawang besar, dipotong bulat @ separa bulat
garam & gula
Cara masak
1. peria katak di potong & direndam dalam air garam - dlm 10-15 minit
2. panaskan minyak & tumis bawang & halia sehingga naik bau & garing
3. masukkan cili giling.. masak sampai pecah minyak - perlahan kan api, biar cili tu garing elok , masukkan gula sedikit utk cantikkan warna sambal ..
4. masukkan buah tomato & peria katak - & sedikit air, kacau bagi peria masak sedikit (2-3 minit jer)
5. pastu masukkan udang & bawang besar.. kacau sampai udang betul2 masak..
6 siap untuk dihidangkan..
10 ekor udang sederhana besar - ni saya beli dari pakcik van, 10 ekor = RM3
1 biji peria katak
1 biji buah tomato - saya memang pemakan buah tomato yg TEGAR
2-3 sudu makan cili giling
2-3 ulas bawang kecil/merah - ditumbuk
sedikit halia - juga ditumbuk
1 labu bawang besar, dipotong bulat @ separa bulat
garam & gula
Cara masak
1. peria katak di potong & direndam dalam air garam - dlm 10-15 minit
2. panaskan minyak & tumis bawang & halia sehingga naik bau & garing
3. masukkan cili giling.. masak sampai pecah minyak - perlahan kan api, biar cili tu garing elok , masukkan gula sedikit utk cantikkan warna sambal ..
4. masukkan buah tomato & peria katak - & sedikit air, kacau bagi peria masak sedikit (2-3 minit jer)
5. pastu masukkan udang & bawang besar.. kacau sampai udang betul2 masak..
6 siap untuk dihidangkan..
Resepi 5:Jus Peria Katak Dan Epal Hijau
Sumber google
Bahan-bahan :
·
1 biji
peria katak
·
1 biji
epal hijau
·
4 cawan
air kosong
Cara-caranya:
1.
potong
peria
2.
potong
epal dan buang bijinya
3.
blend
sehingga hancur
4.
tapis
dahulu sebelum minum
No comments:
Post a Comment