"Ikhlas Itu Indah!'

 Assalamualaikum...

Bismillahirrahmanirrahim...

Subhanallah, berhabuk dah blog ni..malu lah  kat jiran tetangga...Huhu, dah berape minggu dah tak update blog ni. Nak kata sibuk, sibuk lah jugak hehe. Alhamdulillah, kali ni Allah kurniakan cetusan idea  untuk saya coretkan disini buat kali ni.

  Sungguh pantas waktu  berlalu. Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan 11 dah ye. Masih saya ingat tatkala di saat nak melangkah naik ke bas Ekspres Transnasional  pada tanggal 8/11/2011 ayah berpesan kepadaku "Ingat, IKHLAS kan diri dalam menuntut ilmu ye kak..." Sungguh ringkas dan padat pesanan dari ayahanda ku. Bukan pada tanggal ni je beliau berpesan sebegitu kepadaku. Malah, setiap kali saya nak balik ke Usim, pasti butiran mutiara yang berharga keluar dari mulutnya buat anak perempuan sulungnya ini. 

                                                           
Kadang- kadang, saya pun selalu jugak tanya ayah " Abah, ade pape ke nak pesan ? Akak nak balik dah ni..." Ayahku pasti menjawab " Takde pape pun, just nak pesan IKHLASkanlah niat bila nak belajor tu..."

   Saya pun pelik, kenapalah ayah saya selalu pesan pasal ni je kat saya. Waduh2 kok rungsing bangat deh, hehe. Rupa-rupanya, ade seribu satu makna disebalik pesanan ayah saya ni.Kalau nak bicara soal ikhlas ni memang panjanglah hujahnya. Sampai esok pun tak abis.  Saya pasti, kawan-kawan semua dah selalu kan dengar hadis ni : Sabda Rasulullah SAW " Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu."

                         

   Hah,mendalam sungguh  maksud hadis ni kan. Ikhlas tu kita tak boleh  nilai dengan mata kasar. Ikhlas is subjective! Am I right friends?? Saya teringat satu kisah ni dimana disaat Syeikh Abdul Kadir Jailani menyampaikan ilmu kepada anak- anak muridnya, tiba- tiba air mata berjujuran di pipi mereka kerana mereka menerima ilmu yang beliau sampaikan dengan penuh iklhlas. Nah, betapa hebat penangan  ikhlas itu wahai sahabat- sahabatku sekalian! Ia hadir dari dalam hati yang tulus ikhlas dalam menerima sesuatu perkara. Tak boleh dipaksa-paksa. 

  Ibarat kita nak solatlah. Kalau dipaksa oleh ibu atau ayah untuk tunaikan solat, adakah ikhlas itu akan  lahir dari hati kita? Atau kita still buat ape yang parents kita suruh tetapi mesti dalam keadaan terpaksa. Subhanallah semoga kita dijauhkan daripada golongan tersebut. Firman Allah SWT  " "Sesunguhnya Kami menurunkan kepadamu Kitab (Al Quran) dengan (membawa) kebenaran. Maka sembahlah Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya. Ingatlah, hanya kepunyaan Allah-lah agama yang bersih (dari syirik)." (QS. Az-Zumar: 2-3).  

     Jadi, kawan- kawan saya menyeru kepada diri saya dan kalian semua agar dapat mengikhlaskan diri di dalam melakukan sesuatu perkara. Ya, ia pasti sukar buat kita dalam memupuk ikhlas ni dalam diri masing-masing, tetapi belum cuba belum tahu kan?? That's normal. We are a human beings. Lets we try it together. Semoga segala amalan yang kita lakukan diterima oleh Allah SWT dan diredhaiNya...Amin ya robb....

                                                   
                                                 

0 comments:

Post a Comment